Pages

Friday, April 27, 2012

Perlis? Wahabbi? Mazhab Syafie?

 COPY-PASTE dari blog trankuiliti tronoh ...

Persundalan Agama

Hari ini aku masuk bekerja disambut dengan ceramah agama tanpa permit oleh seorang kakitangan yang agak berumur.

MFI, lelaki Melayu dalam lingkungan 50-an, berkahwin dan mempunyai 3 anak dara (tapi tidak pasti masih dara atau tidak) sedang lantang mempertikaikan tentang temuramah wartawan Utusan dengan 'Abang Long' Perlis Indera Kayangan (atau Darul Sunnah?!), Shahidan Kassim, yang disiarkan dalam Mingguan Malaysia semalam (atau kelmarin mengikut istilah Orang Utara).

Jika kamu baca Mingguan Malaysia semalam, kamu pasti tahu tentang isu yang dipersoalkan. Jika tidak, sini untuk maklumat lebih lanjut.

MFI jelas tidak bersetuju dengan hujah-hujah Shahidan Kassim dan amalan-amalan agama yang dipraktikkan di negeri kecil itu. Amalan seperti tidak membaca doa qunut ketika sembahyang subuh, tidak berdoa selepas sembahyang, tidak membaca talkin, tidak membaca Yassin di malam Jumaat, tidak bertahlil dan sebagainya. MFI bagaimanapun tidak pula mempersoalkan syarat-syarat berpoligami di Perlis yang lebih terbuka.

Jelas sekali protes MFI bersandarkan pada prinsip bahawa orang Melayu Islam di Malaysia mengamalkan mazhab Syafii dan secara tradisi mempraktikkan amalan berdoa qunut ketika sembahyang subuh, berdoa selepas sembahyang, membaca talkin, membaca Yassin di malam Jumaat dan juga bertahlil dan berkenduri arwah.

Pada pandangan MFI orang-orang Melayu di Perlis sudah menyimpang dari mazhab Syafii, sudah terikut dengan ajaran Wahabbi yang meluas di Arab Saudi.

Pada pandangan aku pula, ini semua tidak lebih dari persundalan agama. MFI yang sudah berumur dan juga taksub dengan kepercayaan seperti sembahyang terawih mesti cukup 24 rakaat adalah mangsa didikan agama yang disogok oleh ustaz dan ustazah semenjak di bangku sekolah.

Kita semua tahu di Malaysia agama Islam dikuasai orang-orang Melayu. Ustaz dan ulama kebanyakannya dari bangsa Melayu dan mereka sejak kecil sudah sebati dengan kepercayaan mazhab Syafii. Maka jenama Islam yang rasmi dan diterima pakai di Malaysia ialah Islam bermazhab Syafii yang disulami dengan adat dan tradisi Melayu.

"Mana boleh sembahyang subuh kalau kamu tak hafal qunut?"
- Ustaz aku semasa di darjah enam.

"Mestilah kena buat kenduri arwah dan baca tahlil. Kena buat 3 malam berturut-turut"
- Emak aku selepas aku mengeluh pada dia aku penat berkenduri semasa arwah Atuk meninggal pada tahun 2000.

"Ziarah kubur tak bawa buku Yassin? Bacalah Yassin, sedekah untuk Atuk!"
- Opah aku, marahkan aku sebab datang sehelai sepinggang menziarah kubur arwah Atuk hari raya yang lepas.

Kalau mahu sedekahkan bacaan Yassin, di rumah pun boleh. Kalau aku di New York sekali pun, masih boleh sedekahkan bacaan Yassin. Tapi sudah jadi kepercayaan dan tradisi turun-temurun, sudah sebati dengan ajaran mazhab Syafii yang disogokkan, orang-orang Melayu mesti pergi kubur dan baca Yassin di sana.

Mungkin sebab mereka takut jika baca di rumah, Yassin yang disedekahkan tidak sampai, atau tersalah hantar ke kubur orang lain?

Ustaz aku semasa di darjah enam yang bermati-matian mengatakan sembahyang subuh aku tidak sah kerana tiada bacaan qunut, tidak pula menegur pak Arab di Mekah yang juga tidak baca qunut semasa sembahyang subuh semasa beliau menunaikan haji.

Dan memang ramai cerdik pandai agama, ustaz dan ustazah, ulama alim 'si pewaris Nabi' di Malaysia hari ini yang tidak puas hati dengan cara Perlis mempraktikkan Islam. Hanya kerana ia tidak mengikut acuan mazhab Syafii seperti yang ditetapkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Persundalan agama.

Jam 9.15 pagi, MFI masih lagi berceramah kepada sekumpulan pemakan nasi lemak di bilik pantri.

"Bang, dah pukul 9.15 ni, waktu kerja mula pukul 9 kan?"

Ya, aku bos untuk MFI. Sebab aku yang berkuasa, MFI mesti ikut mazhab bekerja aku. Mula kerja tepat pada masanya, bukan lambat seminit dua.

Oh ya, ibadat itu bukan sekadar terawih 24 rakaat, doa qunut atau baca Yassin di kubur, bekerja itu, ibadat juga! 

notakaki: mintak pandangan kawan2 ye..

No comments:

Post a Comment